Att jobba inom kultur innefattar otaliga yrken inom t.ex. kommunikation, underhållning, kunskap och estetik.
I början av 2000-talet föll arbetsmarknaden med 40%, vilket ledde till att kulturarbetare var tvungna komma på nya sätt att försörja sig än de tidigare givna alternativen. En lösning var att många nya kulturarbetare integrerade i företagsvärlden – till exempel tog många in designers för produktutveckling.
En kulturarbetare kan vara chef, frilansare, kontorsarbetare eller timanställd. Enligt Konstnärsnämnden är definitionen av en kulturarbetare en person som ägnar sig åt konstnärligt arbete yrkesmässigt.
Trots sin popularitet innefattar kulturarbetet en hel del utmaningar – en av dem är efterfrågan och den hårda konkurrensen. Projektartade jobb är dessutom ofta korta och intensiva och utan garanti för framtiden. Snittjobb blir då oundvikliga, något som för mångas skräck blivit vardag.
Men misströsta ej – det finns lediga kulturjobb. Genom att ha rätt tänk kommer det vara lättare för dig att navigera i kulturbranschen och hitta ditt drömjobb.
Jobb inom kultur finns det som sagt gott om, det innefattar en rad olika roller. För dig som är intresserad av olika yrken inom kommunikation, media, underhållning och kunskap är ett kulturjobb perfekt. På Ledigajobb.se hittar du lediga tjänster inom kultur och media.
Din nisch är ditt specialområde. Vilken kunskap sitter du på? Vad har du fått med dig från dina studier eller tidigare jobb? Vad är lätt för dig? I vilka situationer brukar folk be dig om råd? Utgå från att du kan mycket som inte alla kan.
Vad har du alltid velat testa på? Vad brinner du för? Vilka intressen har du som du kan tillämpa på ett framtida yrke. Våga tänka om! Underskatta inte din glöd när du vill hitta ditt drömjobb.
Kommunikatörer, språkvetare, designers m.m. kan i många fall hamna långt ifrån en typisk ”kulturarbetsplats”. Statliga tjänster eller jobb inom privata företag behöver ofta konsulter. De utomstående konsulterna fungera då som experter på ämnen som de andra anställda inte är lika duktiga på men som ändå gynnar arbetsverksamheten.
Är du beredd på att jobba långa dagar och sena nätter? Eller föredrar du kontorstider och rutin? Vill du jobba på ett och samma ställe eller är du villig att resa i ditt arbete? Jobbar du bäst i grupp eller själv? Denna fråga kunde även låta: under vilka förhållanden vill du absolut inte jobba?
Tänk på att ett bra CV skall fungera som en heltäckande summering av dina kunskaper, men även paketera dig som en åtråvärd medarbetare. Pyssla ihop ett CV och skriv ett personligt brev som du är stolt att skicka iväg! Klicka dig in på personligtbrev.se och cv-mall.com för inspiration och tips på hur du ska formulera dig.
Statistiken visar att en ny medarbetare i regel hittas fyra dagar efter att det lediga jobbet annonserats, och att chanserna att få jobbet efter det minskar med 60%. Håll ditt CV uppdaterat och var redo för snabba ryck när du hittar ett kulturjobb som du väntat på!